Proiectele noastre

Varied heritages, common future

SCRISOARE CATRE CASA DE CULTURA A SINDICATELOR CRAIOVA
Mereu noua, mereu curioasa, ma faci sa ma nelinistesc atunci cand ma intreb ce va fi de acum inainte. O neliniste buna, pe care o caut mereu in viata mea. Probabil din frica de plictiseala, probabil pentru a descoperii noi prieteni si cu siguranta din dorinta de a invata. Neasteptat de prompta m-ai primit in proiectul tau VARIED HERITAGES, COMMON FUTURE, mi-ai adus lucruri noi, lucruri bune, experiente si jocuri, zambete si oameni, credinte, idealuri, vise….fara tine, n-as putea sa fiu eu, sa ma regasesc, sa ma intrevad, sa ma citesc si sa ma bucur, eu, pe mine, again and again. M-ai gazduit , m-ai implicat in atatea si atatea activitati, jocuri si traininguri, prin care mi-am dezvoltat abilitati deosebite de comunicare, de exprimare personala si interrelationare. In acest schimb permanent de informatii, continuturi, idei, sentimente, ganduri, atitudini, prejudecati si valori, care au contribuit la o dezvoltare armonioasa prin constientizarea pozitiva asupra altor culturi. Acum am prieteni in Franta , Letonia, Turcia si binenteles echipa mea din Romania, acum am descoperit ca “altfel” nu inseamna neaparat “mai bun” sau “mai rau” ci inseamna pur si simplu diferit. Draga mea , esti pentru mine “momentul potrivit ” si “locul potrivit ” in care noi, tinerii , am descoperit cultura rroma in diferitele, nuante si valori, ca discriminarea aduce in viata noastra non-valoare, si ca societatea nu are dreptul sa incurajeze marginalizarea. Tu esti cea care deschizi usa dupa usa , si care ne inviti pe noi cei cu cu vise marete si asteptari ireale. Totul ma indeamna, totul ma impinge, dar mai ales eu, ma indemn pe mine, ma incurajez, ma pastrez cea care am fost, cea care sunt, cea care-mi doresc sa-nvat sa fiu. Vreau mai mult, intotdeauna mai mult de la mine. Trebuie sa pot, trebuie sa ma ajuti. De data asta ai cel mai mare potential posibil. Acum e momentul tau sa stralucesti. Adu-mi-le pe toate, toate provocarile, toate incercarile… Pasesc in fata, am spatele drept, am privirea agera (pentru ca mi-am pus ochelarii pe nas), sunt gata de plecare.
Eu ,voluntarul

 

Different hands, same dance

Povestea unui dansator
De Adriana Chiotan

A fost odata ca niciodata ca de n-ar fi nu s-ar mai povesti …
Pe tinuturile Olteniei in fosta Cetate a Banilor , unde oamenii impartasesc arta dansului popular si unde folclorul are radacini adanci , s-au pus bazele unei mari intruniri a dansului : “Different hands, same dance”. La aceasta au participat reprezentanti de seama ai Bulgariei , Turciei si Romaniei. Pe durata adunarii s- a dezbatut pe tema diversitatii, drepturilor omului, libertatii si cetateniei active pe intreaga sa durata, atat in cadrul grupului de participanti, cat si propagand in comunitate aceste valori, ca urmare a multiplicarii informatiei, si a interactiunii grupui de participanti cu diferite elemente aferente vietii comunitatii locale. Si cum fiecare tara isi are mandria in traditie si folclor deodata intrunirea devenii un bun prilej, pentru cei prezenti , de a-si prezenta dansuri traditionale, costume traditionale si cele mai de seama obiceiuri. Participantii impartiti in grupuri pe tari au creat lucrari legate de valorile culturale ale tarilor implicate, trecand de aceasta data informatia prin filtrul personal, exprimandu-si parerea in concordanta cu specificul alegerilor individuale; au fost consolidate respectul reciproc si abilitatea de exprimare personala, in mod special in limba engleza. Si cum legara prietenii , si pusera mana de la mana si incinsera dansuri , de la cele mai saltarete pana la cele mai sofisticate tinerii au desfasurat diferite jocuri si sesiuni de training organizati fiind în perechi ºi grupuri de sprijin reciproc, în scopul de a fi în siguranþã ºi protejati, de a învãþa in fiecare minut de acþiune în comun, toate acestea intr-un mediu de învãþare relaxant si constructiv. Si ca toate cele bune sa fie desfasurate in armonie se pregati un mare ospat cu felurite merinde ce-ti lasa gura apa. Si uite asa au petrecut zi dupa zi pana ce veni vremea sa mearga intr-o drumetie la Herculane , statiune cu puternica incarcatura istorica si folclorica a tinutului romanesc. Calatorii au poposit la pensiune unde au incins o petrecere unde au discutat despre proiectele la care participa, despre specificul zonei, despre traditii si obiceiuri, si unde s-au dezvoltat idei ce implica un viitor comun si unit.
Vremea venii ca oaspetii sa plece dar nu inainte de a incinge o mare hora a prieteniei prilej cu care dansatorii s-au impartit cadouri si amintiri .
S-am incalecat pe sa , si v-am spus povestea asa……

 

Netscape

Casa de Cultura a Sindicatelor Craiova organizeaza in perioada 30 septembrie – 6 octombrie proiectul NETSCAPE, finantat de Comisia Europeana, Programul Tineret in Actiune, Actiunea 1.1. Proiectul se va desfasura in Craiova, activitatile desfasurandu-se la Liceul Teoretic Henri Coanda (Str. Henri Coanda nr. 48) si pe raza municipiului Craiova. Participantii la acest proiect for fi partenerii nostri din Bulgaria, Turcia si Polonia, un numar de 30 de tineri urmarind sa:
– constientizeze riscurilor si efectele nocive ale dependentei de calculator;
– constientizeze frumusetea si prioritatea vietii reale, in natura, in fata celei virtuale;
– isi imbunatateasca abilitatile de comunicare si socializare;
– dezvolte modele de comportament constructiv, de sentimente de solidaritate si acceptare a diversitatii interculturale

Persoana de contact
Irina Gruia
tel. 0744.99.44.33

Acest proiect se inscrie in programul Tineret in Actiune, si a fost realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, iar informatiile continute in acest material nu reprezinta opinia Comisiei Europene sau a ANPCDEFP

 

Sexuality in cultural context

CASA DE CULTURA A SINDICATELOR CRAIOVA organizeaza in perioada 20 sept-4 oct proiectul SEXUALITY IN CULTURAL CONTEXT. La acest proiect participa un numar de 44 de tineri in Romania, Bulgaria, Turcia, Ungaria, Italia si Grecia. Proiectul faciliteaza intalnirea, interactiunea si transferul de valori si atitudini dintre tineri care apartin unor 6 culturi diferite si care au beneficiat de educatie diferita in ceea ce priveste sexualitatea. In felul acesta tinerii vor deveni constienti de diferenta dintre aceste valori si vor reflecta asupra acestor diferente, dezvoltandu-si atitudinea pozitiva de intelegere si acceptare reciproca. Dupa participarea la acest proiect fiecare tanar va cunoaste mai bine atat cultura proprie, cat si cultura si traditiile legate de sexualitate ale celorlalti participanti si va intelege ca nu poate avea o abordare ierarhizanta a modului de a recepta aspectele diferite identificate in randul celorlate culturi ci trebuie sa le priveasca de pe pozitii de egalitate si respect reciproc.
Achizitiile realizate ii vor ajuta
– sa dezvolte abilitatilor de comunicare pe teme “sensibile” din punct de vedere social, precum sexualitatea, diferentele de educatie intre mediul urban si mediul rural
– sa constientizarea existenta mai multor culturi si valori la nivelul Europei, diferite si competitive, dar care ne ajuta sa ne apropiem unii de altii, speciali impreuna
– sa lucreze in echipa, exploatand la maxim beneficiile educatiei non-fomale in dezvoltarea personala
– sa fie mai deschisi fata de problemele altor tineri si fata de propriile probleme,
– sa le creasca increderea in sine in abordarea temei sexualitatii in relatia cu partenerul,
– sa dezvolte sentimentul de toleranta si non-discriminare pe criterii de gen, orientare sexuala, religie sau mediul de desfasurare a activitatii (urban-rural)
– sa discute liber despre problemele legate de sexualitate cu alti tineri, devenind promotori in comunitatea in care isi desfasoara activitatea
In cadrul proiectului SEXUALITY IN CULTURAL CONTEXT, sunt asteptati sa ni se alature tineri elevi si studenti, profesori, cadre didactice, consilieri scolari, orice persoane interesate deaceasta tematica.

Persoana de contact
Irina Gruia
tel. 0744.99.44.33