Tanar si nelinistit – Proiect Erasmus+ la Craiova

erasmus
COMUNICAT
 
Casa de Cultura a Sindicatelor Craiova va implementa in perioada 5-13 octombrie proiectul TANAR SI NELINISTIT, finantat de Uniunea Europeana prin intermediul Programului Erasmus+.
OBIECTIVUL GENERAL  il reprezinta combaterea agesivitatii si teribilismului la volan  si  cresterea gradului de constientizare in ceea ce priveste acccidentele rutiere, prin metode non formale pentru 34 de tineri din Romania si Bulgaria.

Proiectul de fata a aparut la initiativa unui grup de 10 tineri voluntari in organizatia noastra, care in ultimii  ani  s-au  implicat in  diverse activitati de formare si dezvoltare a abilitatilor si competenetelor proprii in ceea ce priveste promovarea unor proiecte care sa raspunda unor nevoi concrete si imediate cu care tinerii se lovesc in mod curent.
             In urma discutiilor avute pe tematica accidentelor rutiere,  tinerii  au realizat o cercetare, initial printre prietenii lor si mai apoi la nivelul grupurilor in care isi desfasoara activitatea . Studiile legate de acordarea primului ajutor (85% dintre tineri nu detin notiuni elementare de acordarea primului ajutor) au fost sustinute de statistica obtinuta de la Inspectoratul de Politie Dolj, departamentul Politie Rutiera, statistica ce a demonstrat ca numarul de accidente in care sunt implicati tineri este intr-o continua crestere. Tinerii visează să-şi ia permisul de conducere de indată ce implinesc 18 ani. Şi pentru tot mai mulţi, acesta este un vis implinit. La 18 ani incep să conducă. Cei mai norocoşi au chiar propria maşină. Tocmai de aceea tinerii şoferi incep să aibă prea multă incredere la volan, işi supraevaluează capacităţile de a conduce maşina, se cred „stăpănii şoselelor”. In realitate, tinerii nu au experienţă la volan şi, ceea ce este şi mai rău, le place teribil de mult viteza. Astfel se inmulţesc accidentele de circulaţie in care sunt implicaţi adolescenţi. Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, accidentele rutiere reprezintă cea mai frecventă cauză de deces in răndul adolescenţilor.
     . 34 de tineri din Romania si Bulgaria se vor intalni pentru 7 zile pentru a lucra, folosind metode de educatie nonformala precum teatru playback, teatru labirint, sorytelling, biblioteca vie si flashmob, in ceea ce priveste comportamentul preventiv la volan. In Romania numarul tinerilor care isi pierd viata in accidente rutiere este foarte mare si nu exista nici o modalitate de a-i educa in ceea ce priveste conduita preventiva.
   Participantii implicati in acest proiect sunt tineri cu varstele intre 17-25 de ani care si-au luat sau urmeaza sa isi ia permisul de conducere. De asemena 12 dintre acesti participanti sunt tineri din mediul rural din cele 2 organizatii implicate.
    Activitatile se vor desfasura pe parcursul a 7 zile si vor avea ca rezultat dezvoltarea abilitatilor unui numar de 34 de tineri de a lucra cu metodele si instrumentele nonformale intr-o arie de larg interes pentru cei de varsta lor, si anume comportamentul sanatos la volan si constientizarea riscurilor pe care acest drept de a conduce autovehicule il poate aduce in viata lor. Tinerii vor invata ei insisi aceste continuturi si isi vor dezvolta abilitatea de a multiplica aceste continuturi catre alti tineri de varsta lor din comunitatile din care provin, pe termen lung.
                Activitatile acestui proiect se vor desfasura in Craiova, in perioada 5-13 octombrie 2014, in parteneriat cu Inspectoratul Judetean de Politie. Va asteptam alaturi de noi la acest proiect!
Irina Gruia, coordonator proiect